office@brers.rs

Činjenice o DIGITALNOJ BEZBEDNOSTI koje morate znati

Činjenice o DIGITALNOJ BEZBEDNOSTI koje morate znati

Digitalna pismenost je veoma važna kako za decu, tako za roditelje odnosno za sve ljude koji koriste računar u privatne ili poslovne svrhe. Već smo pisali na blogu o DIGTALNOM PRAVOPISU kao jednom od najvažnijih segmenata digitalne pismenosti a danas vas upoznajemo sa osnovama digitalne bezbednosti.

Digitalna bezbednost

Kada govorimo o privatnosti u realnom svetu stvari su prilično jasne, vi sami određujete do koje mere ćete biti zaštićeni. U digitalnom svetu nije sve tako jednostavno. Iako se internet masovno koristi već 30 godina čini se da je veliki procenat ljudi slabo informisan.

Osim tehnoloških faktora, navike korisnika su nešto što u velikoj meri utiče na bezbednost. Koristeći internet, vi svuda ostavljate neke tragove čijom se analizom može doći do određenih informacija koje su važne hakerima, i uz pomoć kojih mogu nelegalno da upadnu u određeni sistem.

Veoma je važno da uvek imate na umu jednu stvar, sve što jednom ode onlajn - tamo negde i ostaje.

Dakle, svaka fotografija koju ste objavili na socijalnim mrežama ostaje negde na netu bez obzira na to što ste je vi uklonili sa svog naloga. Isto važi i za pisani sadržaj, sve što napišete i pustite onlajn - tamo i ostaje.

digitalna bezbednost

Bezbednost na internetu

Osnovni saveti za bezbednost na društvenim mrežama:

- Čuvajte lične podatke

- Ne postavljajte kompromitujući sadržaj, imajte u vidu da svaki poslodavac obavezno pogleda i vaše profile na društvenim mrežama

- Budite oprezni sa veb-kamerama i smart telefonima, jednom kada nešto pošaljete nekome ili ode onlajn - nemate više kontrolu na tim

- Vodite računa kada koristite zajednički kompjuter (škola, posao I sl.) da se uvek odjavite

- Nikada ne ostavljajte podatke kada koristite javni WiFi, nikakve lične podatke što znači da ne treba ni da se logujete na društvene mreže

- Potrebno je da imate jaku lozinku koja sadrži mala slova, velika slova i brojeve

- Lozinku menjajte svakih par meseci (i češće)

- Izbegavajte lozinke tipa: ime i prezime, datum rođenja, admin, 123456789, qwertyui...

bezbednost

Bezbednost veb-sajta

Ukoliko imate svoj veb-sajt, ili planirate da radite na tome, imajte u vidu da je bezbednost sajta na prvom mestu. Da li znate da se dnevno hakuje 85.000 sajtova. Da, zastrašujuće je...

Zbog toga je tehnička podrška jako važna, praćenje i održavanje sajta pomoći će vam da se zaštitite od neželjenih upada i prikupljanja informacija. Veb-sajt koji se ne održava redovno može lako da se zarazi, što će ga veoma usporiti, dovešće do smanjene posećenosti i napraviće haos sa mejlovima. Osim ovoga, može doći do još goreg scenarija – možete ostati bez svih tekstova koje ste pisali na blogu.

Zbog toga preporučujem da uvek precizirate sa agencijom koja vam radi internet prezentaciju, da vas uputi detaljno u korišćenje baze podataka i posavetuje o bezbednosti na internetu. Generalno jako je bitno kome ćete poveriti taj posao, nemojte da cena bude presudni faktor, odaberite tim koji je stručan i ima iskustva.

sto

Bezbednost elektronske pošte

- Ne otvarajte sumnjive datoteke u imejlu

- Ne kupujte ništa iz spam mejla, sve što zvuči privlačno i previše jeftino uglavnom je zamka

- Ne reagujte na neželjene mejlove, ako se niste prijavili a stigne vam poruka ne otvarajte je

- Nikada ne šaljite poverljive informacije, lozinke, detalje o računima i kreditnim karticama...

- Koristite jake lozinke i menjajte ih

- Ne čuvajte lozinke na kompjuteru koji nije lično vaš, obavezno se odjavite ako koritite zajednički računar

Bezbednost mobilnih telefona

Pojavom takozvanih pametnih telefona, privatnost nam je ugrožena više nego ikada. Hakeri idu u korak sa vremenom pa su tako neželjeni upadi u mobilne uređaje sve češća pojava. Pored redovnog ažuriranja softvera obratite pažnju i koje aplikacije instalirate na svoj telefon.

Danas većina aplikacija traži pristup galeriji telefona, kameri i mikrofonu, prema tome sami odlučite šta vam zaista treba i koliko je vredno rizika. Vodite računa gde i na koji način punite mobilni telefon, nemojte koriostiti USB na javnom mestu. Što se tiče javnih WiFi mreža, kao što smo rekli, nikada ne ostavljajte privatne podatke i ne logujte se na društvene mreže. Jednostavno ih izbegavajte jer možete postati meta hakerima.

Zašto treba da imate svoj sajt?

  • Dostupni ste 0/24 potencionalnim klijentima
  • Brže ćete razvijati posao
  • Internet ne poznaje granice
  • Nema vas na netu, kao da ne postojite
  • Tržište je mnogo veće samim tim i vaš proft

Veoma uspešno redizajniramo postojeće sajtove, prilagođavamo ih sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu i povećavamo njihovu funkcionalnost. Kontaktirajte nas, tu smo da vam pomognemo da postanete i ostanete vidljivi.

Treba vam pregledan sajt, sa jednostavnom navigacijom, koji će svojim dizajnom ispratiti vašu priču? Imate ideju, projekat i želite da ih realizujete u saradnji sa nama? Konsultacije su besplatne, a možete nas pozvati telefonom ili pisati na office@brers.rs.

kontaktirajte nas

Blog