office@brers.rs

Kako funkcionišu HTML, CSS, Java Script?

Sigurno ste čuli za HTML, CSS, JavaScript, ali da li zaista znate kako oni funkcionišu?

Svaka stranica na internetu koristi HTML, CSS, JavaScript. Sigurno ste čuli za njih, ali da li zaista znate kako oni funkcionišu?

Web development je ono što vidite kada odete na neki sajt, preciznije to je Front Web Development. HTML, CSS i JavaScript su usko povezani i ne idu nikako jedan bez drugog.

Ako bi ove jezike posmatrali kao neka zanimanja onda bi HTML (Hypertext Markup Language) bio graditelj, CSS (Cascading Style Sheets) bi bio umetnik i JavaScript bi bio čarobnjak.

Treba napomenuti da su ovo različiti jezici koji rade na različitim principima, ali HTML, CSS i JavaScript su potrebni jedan drugom da bi se napravio veb sajt. Zamislite da hoćete da kodirate neku početnu stranicu koristeći samo HTML.

HTLM bi u osnovi definisao sav sadržaj, naslov, tekst, slike, linkove

Ali bez CSS a i bez JavaScripta veb strana koja koristi samo HTML bi izgledala ovako

facebook_clear

CSS dodaje stil na veb stranu. CSS ne može da živi bez HTML-a zato što ne bi imao šta da stilizuje. Sa CSS-om dodajemo boje, pozicioniramo sadržaj, tj određujemo da li će nešto biti levo, desno, gore, dole, određujemo veličinu slova njihovu boju i još mnogo toga.

Posle CSS-a web strana izgleda ovako (primer strane)

facebook css

Sada dolazimo do Java skripta iliti čarobnjaka :) Sa njim pravimo pop up poruke, animacije… Kada pretražujete u Google, ukucate neku reč i pre nego što ste tu reč otkucali do kraja ona se već ispisala u prozoru za pretragu to je isto Java Script.

Jednostavno rečeno, JS daje funkcionalnost sajtu i čini ga lakšim i lepšim za korišćenje.

Činjenice koje treba znati:

1. HTML, JS, CSS su alati koji se koriste u Front End Web Development-u. Front End Web Development je sve ono što vidimo kada dođemo na neku veb stranicu.
2. Veb brauzeri kao što su Firefox, Chrome, Opera i drugi prevode ova tri jezika u vizuelnu veb stranu. Bez brauzera ovi jezici bi bili samo reči na strani (primer čistog koda).

html solo
Ponekad veb sajtovi izgledaju malo drugačije u različitim brauzerima pogotovo u Internet Exploreru :) Razlog je što brauzeri čitaju/prevode isti KOD na različit način.
3. HTML, CSS i javaScript se neprestano razvijaju

Kao i svaki jezik, i jezici kodiranja imaju istoriju. U početku se kroz HTML davao stil stranici tako da ste imali bold tekst, mogli ste da centrirate sadržaj ali vremenom posle 90' CSS je preuzeo tu ulogu.
Kad se pojavio, JavaScript se mahom koristio za pop up poruke i još neke sitnije stvari. Sada sa JS-om možemo da dodamo animaciju veb sajtovima, da pravimo igrice i još mnogo toga.

Nadam se da smo bar malo razjasnili neke stvari oko HTML, CSS i JS.

Zašto treba da imate svoj sajt?

  • Dostupni ste 0/24 potencionalnim klijentima
  • Brže ćete razvijati posao
  • Internet ne poznaje granice
  • Nema vas na netu, kao da ne postojite
  • Tržište je mnogo veće samim tim i vaš proft

Veoma uspešno redizajniramo postojeće sajtove, prilagođavamo ih sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu i povećavamo njihovu funkcionalnost. Kontaktirajte nas, tu smo da vam pomognemo da postanete i ostanete vidljivi.

Treba vam pregledan sajt, sa jednostavnom navigacijom, koji će svojim dizajnom ispratiti vašu priču? Imate ideju, projekat i želite da ih realizujete u saradnji sa nama? Konsultacije su besplatne, a možete nas pozvati telefonom ili pisati na office@brers.rs.

kontaktirajte nas

Blog